Līdz ar pirmajām pavasara vēsmām laukā dzirdams brīnišķīgs troksnis – motociklu skaņa. Tiem, kuriem asinīs tā vien burbuļo adrenalīns un kārojas asākas izjūtas, labs biedrs būs divriteņu mehāniskais transportlīdzeklis, kas nodrošinās adrenalīna pilnus braucienus. A kategorijas tiesības var iegūt atkarībā no vecuma, mazu motociklu var vadīt jau no 16 gadu vecuma, bet pilntiesīgs motocikla vadītājs var būt tikai no 24 gadiem..

Motocikla vadīšanas tiesības iegūstamas atkarībā no vecuma, no 16 gadiem tiesības kārto uz A1 kategorijas motociklu, kas ir motocikls bez blakusvāģa, kuru motora darba tilpums
nepārsniedz 125 cm 3 , bet jauda nepārsniedz 11 kW, mācīties uz šādu motociklu var sākt jau no 14 gadiem, bet no 18 gadu vecuma var pāriet uz A2 kategorijas motociklu – motocikls, kura motora jauda nepārsniedz 35kW, bet no 24 gadiem (nepacietīgie tiesības var sākt kārtot jau no 22 gadu vecuma!) var vadīt visus A kategorijas motociklus un triciklus, kuru jauda pārsniedz 15 kW.

Lai savā īpašumā sāktu iegūt A kategorijas tiesības, ir jāiziet teorijas kurss par Ceļu Satiksmes noteikumiem un drošu braukšanu, apmācību ilgums autoskolā ‘’AGR AUTO PLUS’’ notiek 15 stundas, kas maksā 30.00 eur. Obligāti jānokārto arī pirmā medicīniskā palīdzība, kas ilgst 12 mācību stundas un maksā 30.00 eur. Pirmais skolas teorijas eksāmens visiem kursantiem ir par brīvu! Pēc skolas eksāmena seko CSDD teorijas eksāmens, uz eksāmenu līdzi jābūt sekojošiem dokumentiem: pasei vai ID kartei, braukšanas mācību atļaujai vai vadītāja apliecībai, derīgai medicīniskajai izziņai, pirmās palīdzības kursu beigšanas apliecībai.

Eksāmenā ir 30 jautājumi un minūšu ziņā eksāmens ilgst tieši tikpat ilgi – 30 minūtes.

Praktiskā apmācība autoskolā ir ne mazāka kā 10 stundas, kur viena braukšanas stunda ilgst 45min un maksā 20.00 eur. Sākumā mācības noris mācību laukumā, bet pēc tam 1-3 motociklu “mācībnieki” piedalās ceļu satiksmē, braucot pirms mācību auto, kurā “mācībniekus” caur austiņām un mikrofonu, dodot komandas, vada instruktors.

Kursantam nav iespējas atbildēt, kā tikai klausīt instruktora norādes caur austiņām! Kad instruktors uzskata, ka kursants ir gatavs praktiskajam eksāmenam, tiek parakstīta mācību karte, ar kuru kursants varēs doties uz CSDD eksāmenu.

CSDD eksāmens notiek 3 posmos:
1) zināšanu pārbaude par transportlīdzekli;
2) figūras;
3) braukšana ceļu satiksmē.

Vadīšanas eksāmens ilgst vismaz 25 minūtes un norise tiek filmēta. Eksāmens braukšanā tiek kārtots laika posmā no 1.aprīļa līdz 1.oktobrim.

Tiesības iespējams nokārtot kādā no 4 autoskolas “AGR AUTO PLUS” filiālēm: Valmierā,
Limbažos, Saulkrastos vai Alojā. Autoskolas mājaslapā var ātri un ērti pieteikties A kategorijas nodarbībām: jāaizpilda informācija par sevi, jānorāda vēlamo filiāli, jāatzīmē grupa: rīta, vakara, brīvdienu, kas būs visērtākā pašam kursantam.

A kategorijas tiesības nav lēts prieks, tomēr izmaksu ziņā krietni lētākas par B kategorijas tiesībām. Izmaksas var samazināt mācoties braukt ar drauga vai radinieka motociklu, kā arī apgūstot ceļu satiksmes noteikumus, lai tiesību likšanas laikā – galvenais uz ko koncentrēties, ir praktiskā apmācība, nevis kā pareizi izbraukt krustojumu.

Dalīties: