“Kad man reiz būs 18?” Apnicis lūgt radiem un draugiem, lai aizved uz jūru? Tā vien gribās aizbraukt uz Poliju ceļojumā? Apnicis diendienā nīkt autobusā? Beidzot pašam gribās “B” kategorijas tiesības un valdīt pār savu dzīvi? “B” kategorijas tiesības var sākt kārtot jau no 16 gadiem, bet CSDD eksāmenu kārtot varēs vien no 18.

Braukt ar sauszemes transportlīdzekli, kas nepārsniedz 3.5t pa jebkuriem Latvijas ceļiem, doties ārpus Latvijas robežām, pārvadāt līdz pat 8 pasažieriem vai pat vadāt piekabi, to visu garantē “B” kategorijas tiesības. Kaut arī valsts eksāmenus, gan teorijas, gan vadīšanas eksāmenu var kārtot sasniedzot pilngadību, mācības var uzsākt jau no 16, bet pavisam noteikti – mācīties noteikumus var jau no mazotnes.

Uzsākot apmācības autoskolāAGR AUTO PLUS“, kursantam ir jāiziet teorētiskā apmācība par Ceļu Satiksmes noteikumiem un ceļu satiksmes drošības jautājumiem, kā arī jāiziet braukšanas apmācības. Teorija autoskolā jāmācās 4 – 6 nedēļas (jeb 55 akadēmiskās stundas), pirmais skolas teorijas eksāmens visiem kursantiem ir par brīvu. Braukšanas mācību stundas ir ne mazāk kā 20, viena mācību stunda notiek 45min un maksā 15.00 eur. Mācības notiek ar Audi A3 vai VW Golf 7. Tiesības var likt kādā no 4 ‘’AGR AUTO PLUS’’ autoskolas filiālēm: Valmierā, Limbažos, Saulkrastos vai Alojā. Braucot maršrutā Limbaži – Valmiera – Limbaži, izmaksas pie vienas braukšanas stundas ir + 10.00 eur. Lai vadītu mācību mašīnu, būs nepieciešama arī braukšanas atļauja, kas CSDD maksā no 6.16 eur. Pēc katras nodarbības instruktors ar parakstu kursanta kartiņā apliecina, ka kursants ir piedalījies apmācībā. Ja instruktors nelaiž pie eksāmena arī pēc visām braukšanas mācību stundām, acīmredzot instruktors uzskata, ka kursants vēl nav gatavs un ir vēl jāpamācās. Bet, ja kursantu māc šaubas, ir iespējams pameklēt arī piemērotāku braukšanas skolotāju.

Ceļš līdz “B” kategorijas tiesībām ilgst vismaz 2 mēnešus, bet visbiežāk tomēr mērāms no 3-4 mēnešiem. Lai savā īpašumā iegūtu vadītāja apliecību, nav tikai jādomā par skolas un valsts teorijas eksāmenu, un braukšanas eksāmenu (zināšanas par TL; figūras; braukšanas ceļu satiksmē), bet jānokārto arī attiecīgi dokumenti: pirmās palīdzības kursa apliecība un medicīniskā izziņa. Pēc teorijas eksāmena nokārtošanas, vadīšanas eksāmens ir jānokārto 1 gada laikā, pretējā gadījumā teorijas eksāmens ir jāatkārto.

“B” kategorijas tiesību iegūšana ir ne tikai ilgs process, bet var būt arī visai dārgs, vieni būs pārliecinoši un strauji apgūs visu jauno, vai būs jau zinības uzkrājuši iepriekš, bet citiem var nākties šķirties no vairākiem simtiem un braukt pat 2x, 3x vairāk par noteikto braukšanas mācību stundu skaitu. Tomēr labāk pamācīties vairāk un būt drošam satiksmes dalībniekam, nekā pamācīties par maz un baidīties no pilsētā valdošās burzmas.

Par drošiem šoferiem,
Tiekamies ‘’B’’ kategorijas apmācībās,
SIA ‘’AGR AUTO PLUS’’

Dalīties: